Vodič za kupovinu

Montenegro Properties sa zadovoljstvom predstavlja jednostavan vodič za kupovinu o tome kako kupiti nekretnine u Crnoj Gori.

PRIJE NEGO ŠTO IZABERETE NEKRETNINU

Kada se odlučite da dođete i posjetite Crnu Goru, rado ćemo vam pomoći i dati vam jednostavan i objektivan savjet u vezi sa kupovinom nekretnine u Crnoj Gori. Predstavićemo Vam tržište nekretnina u Crnoj Gori i obezbediti vodiče za kupovinu, u svakom trenutku u okviru našeg radnog vremena, u poverenju, u prijatnoj atmosferi naše kancelarije u Kotoru. Potrebno nam je kratko vrijeme da razumijemo naše klijente i njihove potrebe, prije nego što im prezentiramo nekretnine, kako bismo ispunili njihove zahtjeve.

ODABERITE NEKRETNINU

Proces selekcije nekretnina za naše klijente započinjemo prezentacijom tržišta. Na opušten nacin i bez pritiska kreiraćemo portfolio nekretnina koje zadovoljavaju vaše zahtjeve, koristeći fotografije, planove, virtuelne ture, online brošure i lokalne informacije.

IZVLAČIMO MAKSIMUM IZ OBILASKA NEKRETNINA

Obilazak odabranih nekretnina je važan, ali ugodan dio procesa kupovine nekretnine.

  • Polako: Ne žurite sa obilaskom nekretnina. Potrebno je najmanje 15-20 minuta da se stekne pravi utisak o nekretnini.
  • Istražite kraj gdje se nekrentina nalazi: Lokacija je izuzetno vazna. Za mnoge, odlucujuci faktor kupovine nekretnine je stil života koji Crna Gora nudi. Ako ne poznajete mjesto, istrazite ga nakon obilaska nekretnine, posjetite lokalne kafice i prodavnice, istražite njegovu saobraćajnu povezanost i sve ono što smatrate relevantnim i sto će vam pomoći da budete sigurni da li možete da vidite sebe kako živite bas u tom mjestu. Naši prodajni agenti će se postarati da svi ovi zahtjevi budu ispunjeni. Mi ćemo biti uz vas kroz cijeli proces kupovine.

Opis procesa kupovine je prikazan ispod:

Nakon što pronađete nekretninu svojih snova, sledeći korak je da uz našu pomoć pregovarate o cijeni prihvatljivoj za Vas i prodavca i da date ponudu.

Toplo preporučujemo da svaki klijent koji se odluči za kupovinu nekretnine angazuje advokata sa licencom u Crnoj Gori koji će ga predstavljati. Sa zadovoljstvom cemo vam predstaviti spisak advokata koji su uspešno zastupali naše klijente u prošlosti.

Nakon što prodavac prihvati vašu ponudu, započecemo proceduru da uklonimo nekretninu sa tržišta (na taj način ćemo isključiti druge potencijalne kupce). Ova procedura podrazumijeva sljedeće:

  • Uvijek preporučujemo klijentu da potpiše standardni ugovor o rezervaciji i plati depozit (obično između 1000 evra i 10% kupovne cijene) da ukloni nekretninu sa tržišta. Ovo je obično bespovratni depozit, što je navedeno u Ugovoru o rezervaciji. Ukoliko ste cvrsto odlucili da kupujete nekretninu, svakako treba da ponesete gotovinu sa sobom kako biste mogli da uplatite depozit za rezervaciju dok ste u Crnoj Gori.
  • Depozit obično drže prodavac, njegov advokat ili agent.

Advokat kojeg ste angazovali je odgovoran za provjeru imovinske dokumentacije kao i za pregovaranje o uslovima kupoprodajnog ugovora između kupca i prodavca.

Ugovor potpisujete vi, ili vaš advokat i prodavac. Kupoprodajni ugovor se potpisuje i ovjerava u notarskoj kancelariji u Crnoj Gori.

Molimo Vas da uzmete u obzir troškove notarskih usluga kao što je detaljno opisano u nastavku*

Kada se plati puna kupoprodajna cijena nekretnine, prodavac dostavlja klijentu dokument (lokalno nazvan clausule intabulandi), koji daje pravo advokatu ili beležniku da se prijave u zemljišni registar radi promene vlasništva i da kupca registruju kao novog vlasnika imovine. Vaš advokat će pratiti ovaj proces sve dok ne dobijete vlasničko pravo u svoje ime.

Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, kupac je dužan izvršiti plaćanje poreza na kupovinu imovine u iznosu od 3% kupoprodajne cijene. Poreski organ zatim utvrđuje da li je kupoprodajna cijena u skladu sa tržišnom vrijednošću imovine.

TROŠKOVI KUPOVINE NEKRETNINE

Prevod kupoprodajnog ugovora

Prevođenje ugovora vrši ovlašćeni sudski prevodilac. Prosečna cijena po stranici je oko 20 evra, u zavisnosti od broja karaktera po stranici.

Notarska naknada za ovjeru kupoprodajnog ugovora

0,00 – 5.000,00 = 70 €

5.000,00 – 20.000,00 = 120 €

20.000,00 – 40.000,00 = 170 €

40.000,00 – 60.000,00 = 250 €

60.000,00 – 80.000,00 = 300€

80.000,00 – 120.000,00 = 350€

Za imovinu u vrijednosti većoj od 120.000 evra za svako povećanje cijene nekretnina od 15.000 evra, naknada se povećava za 10 evra. Maksimalna notarska naknada je 5.000 evra.

Porez na kupovinu imovine

Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, kupac je dužan izvršiti plaćanje poreza na kupovinu imovine u iznosu od 3% kupoprodajne cijene. Vrijednost nekretnine određuje Poreska uprava lokalne opstine i obično odgovara cijeni navedenoj u kupoprodajnom ugovoru.